Συγγραφική ιδιότητα
Όλοι οι συγγραφείς θα πρέπει να έχουν συμβάλει ουσιαστικά σε όλα τα ακόλουθα: (1) στη σύλληψη και το σχεδιασμό της μελέτης, ή στην απόκτηση δεδομένων, ή στην ανάλυση και ερμηνεία των δεδομένων, (2) στη σύνταξη του άρθρου ή στην κριτική αναθεώρησή του για σημαντικό πνευματικό περιεχόμενο, (3) στην τελική έγκριση της έκδοσης που θα υποβληθεί.
Πριν από την υποβολή του άρθρου, οι συγγραφείς θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τον κατάλογο και τη σειρά των συγγραφέων και να υποβάλουν τον οριστικό κατάλογο των συγγραφέων.
1.1 Δήλωση υποβολής και επαλήθευση
Η υποβολή ενός άρθρου συνεπάγεται ότι το έργο που περιγράφεται:
- δεν έχει δημοσιευθεί στο παρελθόν (εκτός από τη μορφή περίληψης, δημοσιευμένης διάλεξης ή ακαδημαϊκής διατριβής),
- δεν εξετάζεται η δημοσίευσή του αλλού,
- η δημοσίευσή του έχει εγκριθεί από όλους τους συγγραφείς και σιωπηρά ή ρητά από τις αρμόδιες αρχές όπου διεξήχθη το έργο και
- εάν γίνει δεκτό, δεν θα δημοσιευθεί αλλού στην ίδια μορφή, στα αγγλικά ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Για να εξακριβωθεί η συμμόρφωση, το άρθρο σας μπορεί να ελεγχθεί από το Crossref Similarity Check και άλλα λογισμικά ελέγχου πρωτοτυπίας ή αντιγράφων.
1.2 Αλλαγές στη συγγραφή
Πριν από την υποβολή των άρθρων, οι συγγραφείς καλούνται να εξετάσουν διεξοδικά τον κατάλογο και τη σειρά των συγγραφέων, παρέχοντας τα οριστικά στοιχεία συγγραφής κατά την αρχική υποβολή. Οποιεσδήποτε τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων προσθηκών, διαγραφών ή ανακατατάξεων των ονομάτων των συγγραφέων, θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο πριν από την αποδοχή της μελέτης και μόνο με την έγκριση του συντάκτη του περιοδικού. Για να ζητήσει τις εν λόγω τροποποιήσεις, ο αντίστοιχος συγγραφέας πρέπει να υποβάλει τα ακόλουθα στον Εκδότη:
- Αιτιολόγηση της προτεινόμενης αλλαγής στη συγγραφική ιδιότητα.
- Γραπτή επιβεβαίωση (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή επιστολής) από όλους τους συγγραφείς, που να εκφράζει τη συμφωνία τους με την προτεινόμενη προσθήκη, αφαίρεση ή αναδιάταξη. Στην περίπτωση προσθήκης ή αφαίρεσης συγγραφέων, η επιβεβαίωση πρέπει επίσης να ληφθεί από τον συγγραφέα που προστίθεται ή αφαιρείται.
Εξαιρέσεις από τις προαναφερθείσες κατευθυντήριες γραμμές προκύπτουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου ο εκδότης θα αξιολογήσει τα αιτήματα για προσθήκες, διαγραφές ή ανακατατάξεις συγγραφέων μετά την αποδοχή του άρθρου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης, η δημοσίευση του άρθρου θα ανασταλεί προσωρινά. Εάν το χειρόγραφο έχει ήδη δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικό τεύχος, τότε θα δρομολογηθεί διορθωτική έκδοση από τον Εκδότη.
Πολιτική λογοκλοπής
2.1 Ορισμός της λογοκλοπής
- Λογοκλοπή είναι η πράξη της παρουσίασης της εργασίας, των ιδεών ή των λέξεων κάποιου άλλου ως δικών του χωρίς την κατάλληλη αναγνώριση ή αναφορά.
- Η λογοκλοπή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αντιγραφή και επικόλληση κειμένου, την παράφραση χωρίς την κατάλληλη αναφορά και τη χρήση σχημάτων, πινάκων ή εικόνων κάποιου άλλου χωρίς άδεια ή αναφορά.
2.2 Πρωτοτυπία και απόδοση
- Όλα τα υποβαλλόμενα άρθρα στο περιοδικό «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» πρέπει να είναι πρωτότυπα έργα των συγγραφέων.
- Οι συγγραφείς πρέπει να αναφέρουν και να αποδίδουν σωστά τις πηγές των ιδεών, των πληροφοριών, των δεδομένων και των άμεσων παραθέσεων που χρησιμοποιούνται στα άρθρατους.
- Οι συγγραφείς δεν πρέπει να προβαίνουν σε αυτολογοκλοπή υποβάλλοντας το ίδιο ή ουσιαστικά παρόμοιο έργο σε πολλαπλές δημοσιεύσεις.
2.3 Ανίχνευση λογοκλοπής
- Το περιοδικό χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία και λογισμικό ανίχνευσης λογοκλοπής για τον εντοπισμό περιπτώσεων πιθανής λογοκλοπής στα υποβαλλόμενα άρθρα.
- Μπορεί να ζητηθεί από τους συγγραφείς να υποβάλουν τα άρθρα τους μέσω λογισμικού ανίχνευσης λογοκλοπής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναθεώρησης.
2.4 Διασταυρούμενος έλεγχος και διασταυρούμενες αναφορές
- Οι συντάκτες και οι κριτές μπορούν να διασταυρώσουν το υποβληθέν άρθρο με τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία και άλλες πηγές για να εντοπίσουν πιθανές περιπτώσεις λογοκλοπής ή ανεπαρκούς αναφοράς.
- Οι συγγραφείς θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το άρθρο τους παραπέμπει κατάλληλα και παραθέτει τις σχετικές προηγούμενες μελέτες στον τομέα που αναφέρεται.
2.5 Συνέπειες της λογοκλοπής
- Εάν εντοπιστεί λογοκλοπή σε υποβληθέν άρθρο, το περιοδικό θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν απόρριψη του άρθρου, ειδοποίηση του ιδρύματος ή του φορέα του συγγραφέα και αναφορά του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές ή επαγγελματικούς φορείς.
- Σε περιπτώσεις που εντοπίζεται λογοκλοπή σε δημοσιευμένο άρθρο, το περιοδικό μπορεί να εκδίδει διορθώσεις, ανακλήσεις ή σφάλματα ανάλογα με τις ανάγκες, ακολουθώντας τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές και διαδικασίες.
2.6 Ευθύνες συγγραφέα
- Οι συγγραφείς είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της πρωτοτυπίας και της ακεραιότητας του άρθρου τους.
- Οι συγγραφείς πρέπει να παραθέτουν κατάλληλα και να αναφέρονται σε όλες τις πηγές που χρησιμοποιούνται στο άρθρο τους.
- Οι συγγραφείς θα πρέπει να γνωστοποιούν τυχόν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και να λαμβάνουν τις απαραίτητες άδειες για τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
2.7 Προσφυγές και διαφωνίες
- Οι συγγραφείς έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση σε αποφάσεις που σχετίζονται με κατηγορίες για λογοκλοπή, προσκομίζοντας λεπτομερή αντίκρουση και υποστηρικτικά στοιχεία.
- Οι προσφυγές θα εξετάζονται από τον αρχισυντάκτη ή έναν εντεταλμένο ανώτερο συντάκτη για δίκαιη και αμερόληπτη αξιολόγηση.
Δήλωση συμφερόντων
Όλοι οι συγγραφείς πρέπει να γνωστοποιήσουν τυχόν οικονομικές και προσωπικές σχέσεις με άλλα άτομα ή οργανισμούς που θα μπορούσαν να επηρεάσουν (μεροληπτικά) την ερευνά τους. Παραδείγματα πιθανών ανταγωνιστικών συμφερόντων περιλαμβάνουν την απασχόληση, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, την κατοχή μετοχών, τις αμοιβές, την αμειβόμενη μαρτυρία εμπειρογνωμόνων, τις αιτήσεις/καταχωρίσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τις επιχορηγήσεις ή άλλες χρηματοδοτήσεις.
Οι συγγραφείς πρέπει να γνωστοποιούν τυχόν συμφέροντα σε δύο σημεία:
- Μια συνοπτική δήλωση συμφερόντων στο αρχείο της σελίδας τίτλου (εάν είναι διπλά ανώνυμο) ή στο αρχείο του χειρογράφου (εάν είναι απλά ανώνυμο). Εάν δεν υπάρχουν συμφέροντα προς δήλωση, τότε παρακαλούμε να το δηλώσετε: "Δηλώσεις συμφερόντων: κανένα".
- Λεπτομερείς γνωστοποιήσεις στο πλαίσιο ξεχωριστού εντύπου δήλωσης συμφερόντων, το οποίο αποτελεί μέρος του επίσημου αρχείου του περιοδικού. Είναι σημαντικό τα πιθανά συμφέροντα να δηλώνονται και στα δύο μέρη και οι πληροφορίες να ταυτίζονται.
3.1 Ευχαριστίες
Τα άτομα που δεν πληρούν τα κριτήρια συγγραφής, όπως ορίζονται ανωτέρω, θα πρέπει να αναφέρονται σε ξεχωριστό τμήμα ευχαριστιών.
- Παραδείγματα ατόμων που μπορούν να αναγνωριστούν περιλαμβάνουν όσους παρείχαν τεχνική βοήθεια, συγγραφική υποστήριξη ή γενική υποστήριξη από το τμήμα.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να γνωστοποιήσουν οποιαδήποτε συγγραφική βοήθεια έλαβαν και να προσδιορίσουν τον φορέα που παρείχε οικονομική υποστήριξη για τη βοήθεια αυτή.
Κατασκευή και παραποίηση δεδομένων
Η παραποίηση δεδομένων αναφέρεται στην πράξη της επινόησης ή της κατασκευής δεδομένων που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Περιλαμβάνει την παρουσίαση κατασκευασμένων δεδομένων ως γνήσια ερευνητικά ευρήματα. Αυτή η ανήθικη πρακτική υπονομεύει την ακεραιότητα και την αξιοπιστία της επιστημονικής έρευνας. Γενικά, εάν τα στοιχεία της μελέτης είναι αμφισβητήσιμα, προτείνεται να ζητηθούν τα πρωτότυπα στοιχεία από τους συγγραφείς.
4.1 Δήλωση για χρήση τεχνητής νοημοσύνης (TN) στην επιστημονική συγγραφή
Η παρακάτω καθοδήγηση αναφέρεται μόνο στη διαδικασία συγγραφής και όχι στη χρήση εργαλείων ΤΝ για την ανάλυση και την άντληση συμπερασμάτων από δεδομένα στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας.
Η εφαρμογή της τεχνολογίας θα πρέπει να γίνεται με ανθρώπινη επίβλεψη και έλεγχο, και οι συγγραφείς θα πρέπει να εξετάζουν και να επεξεργάζονται προσεκτικά το αποτέλεσμα, καθώς η ΤΝ μπορεί να παράγει αποτελέσματα που ακούγονται έγκυρα και μπορεί να είναι εσφαλμένα, ελλιπή ή μεροληπτικά.
Η ΤΝ και οι τεχνολογίες που υποστηρίζονται από την ΤΝ δεν θα πρέπει να αναφέρονται ως συγγραφείς ή συν-συγγραφείς ή να αναφέρονται ως συγγραφείς. Η συγγραφική ιδιότητα συνεπάγεται ευθύνες και καθήκοντα που μπορούν να αποδοθούν και να εκτελεστούν μόνο από ανθρώπους.
Οι συγγραφείς θα πρέπει να γνωστοποιούν στο άρθρο τους τη χρήση ΤΝ και τεχνολογιών υποβοηθούμενων από ΤΝ κατά τη διαδικασία συγγραφής. Η δήλωση θα εμφανιστεί στο δημοσιευμένο έργο. Οι συγγραφείς είναι τελικά υπεύθυνοι και υπόλογοι για το περιεχόμενο της εργασίας.
Συναίνεση μετά από ενημέρωση
Η αρχή της συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση αναγνωρίζει και σέβεται τα ατομικά δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Κατά τη διεξαγωγή μελετών ή συνεντεύξεων, τα άτομα έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, των δηλώσεών τους και τυχόν σχετικών φωτογραφιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όταν εργάζεστε με ευάλωτα άτομα, όπως ανήλικοι, ασθενείς, πρόσφυγες και άλλοι, ή όταν χρησιμοποιείτε εικόνες σε ευαίσθητα πλαίσια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι συγγραφείς πρέπει συνήθως να λαμβάνουν γραπτή συγκατάθεση πριν από τη συμπερίληψη οποιωνδήποτε εικόνων.
Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η δημοσίευση στοιχείων ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, ημερομηνιών γέννησης, αριθμών ταυτότητας, βιομετρικών χαρακτηριστικών (όπως χαρακτηριστικά προσώπου, δακτυλικά αποτυπώματα, στυλ γραφής, μοτίβα φωνής, DNA ή άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά) και άλλων προσωπικών πληροφοριών, εκτός εάν είναι απαραίτητα για επιστημονικούς σκοπούς και εάν έχει ληφθεί ρητή γραπτή συγκατάθεση μετά από ενημέρωση από τον συμμετέχοντα, τον γονέα/κηδεμόνα του (εάν ο συμμετέχων είναι ανήλικος ή ανίκανος) ή τον νόμιμο εκπρόσωπο. Η επίτευξη πλήρους ανωνυμίας μπορεί να αποτελέσει πρόκληση σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς η παροχή λεπτομερών περιγραφών μεμονωμένων συμμετεχόντων, είτε σε ολόκληρο το σώμα είτε σε συγκεκριμένα τμήματα του σώματος, μπορεί να αποκαλύψει ακούσια την ταυτότητά τους. Ωστόσο, εάν οι πληροφορίες ανωνυμοποιούνται κατάλληλα και δεν περιλαμβάνονται εικόνες αναγνώρισης, η συγκατάθεση μπορεί να μην απαιτείται σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Οι συγγραφείς θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν συγκατάθεση μετά από ενημέρωση για τη δημοσίευση όταν προκύπτουν αμφιβολίες. Για παράδειγμα, η απλή απόκρυψη της περιοχής των ματιών στις φωτογραφίες των συμμετεχόντων δεν επαρκεί για την προστασία της ανωνυμίας. Εάν τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης τροποποιούνται για να διατηρηθεί η ανωνυμία, όπως στην περίπτωση των γενετικών προφίλ, οι συγγραφείς πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι τροποποιήσεις αυτές δεν διαστρεβλώνουν το επιδιωκόμενο νόημα.
Υπάρχουν εξαιρέσεις όπου η λήψη συγκατάθεσης μπορεί να μην είναι απαραίτητη:
Εικόνες όπως οι ακτινογραφίες, οι λαπαροσκοπικές εικόνες, οι εικόνες υπερήχων, οι εγκεφαλικές σαρώσεις και οι παθολογικές διαφάνειες συνήθως δεν απαιτούν συγκατάθεση, εκτός εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με πιθανές πληροφορίες αναγνώρισης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συγγραφείς θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι λαμβάνεται η κατάλληλη συγκατάθεση.
Η επαναχρησιμοποίηση εικόνων από προηγούμενες δημοσιεύσεις προϋποθέτει ότι οι σχετικές πληροφορίες συγκατάθεσης ελήφθησαν κατά την αρχική δημοσίευση. Οι συγγραφείς θα πρέπει να παρέχουν την κατάλληλη αναφορά για τις αναδημοσιευμένες εικόνες.
Σημείωση: Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι κατευθυντήριες γραμμές και οι δεοντολογικές εκτιμήσεις σχετικά με τη συγκατάθεση μετά από ενημέρωση ενδέχεται να διαφέρουν σε διάφορες δικαιοδοσίες και ιδρύματα.
Διαδικασία αξιολόγησης
Η αξιολόγηση από αξιολογητές/κριτές είναι μια διαδικασία ειδικά σχεδιασμένη για την αξιολόγηση της εγκυρότητας, της ποιότητας και συχνά της καινοτομίας των άρθρων που προορίζονται για δημοσίευση. Πρωταρχικός στόχος της είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της επιστημονικής έρευνας με τον εντοπισμό και την εξάλειψη των άκυρων ή χαμηλής ποιότητας άρθρων.
Από τη σκοπιά του περιοδικού, η αξιολόγηση από τους κριτές χρησιμεύει ως μηχανισμός φιλτραρίσματος του περιεχομένου, κατευθύνοντας τα άρθρα ανώτερης ποιότητας, δημιουργώντας έτσι το περιοδικό αξιόπιστο.
Η υποβολή των άρθρων στην αυστηρότητα της αξιολόγησης ενισχύει την αξία τους. Κατά συνέπεια, ο εκδότης πρέπει να διασφαλίζει την αξιοπιστία της διαδικασίας αξιολόγησης από κατάλληλους αξιολογητές.
6.1 Στάδια αξιολόγησης
- Υποβολή εγγράφου:Ο συγγραφέας υποβάλλει την εργασία στο περιοδικό. Αυτό γίνεται συνήθως μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος περιστασιακά, μπορεί να δέχεται υποβολές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Αξιολόγηση από τη συντακτική ομάδα: Η συντακτική ομάδα ελέγχει ότι η εργασία τηρεί τις απαιτήσεις που περιγράφονται στις οδηγίες συγγραφέα του περιοδικού. Η ποιότητα της εργασίας δεν αξιολογείται σε αυτό το σημείο.
- Αξιολόγηση από τον αρχισυντάκτη: Ο αρχισυντάκτης ελέγχει την αξιολόγηση της εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη το πεδίο εφαρμογής, την πρωτοτυπία και την αξία της.
*Ο αρχισυντάκτη μπορεί να απορρίψει την εργασία σε αυτό το στάδιο.
- Πρόσκληση σε αξιολογητές/κριτές: Ο αρχισυντάκτης ή κάποιος από την συντακτική ομάδα, αποστέλλει προσκλήσεις σε άτομα που πιστεύει ότι θα ήταν κατάλληλοι αξιολογητές/κριτές. Για να εξασφαλιστεί μια αντικειμενική αξιολόγηση ο απαιτούμενος αριθμός κριτών θα είναι δύο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι τρείς.
- Απάντηση στην πρόσκληση για τον αξιολογητή/κριτή: Οι δυνητικοί κριτές εξετάζουν την πρόσκληση σε σχέση με τη δική τους εμπειρογνωμοσύνη, τις συγκρούσεις συμφερόντων και τη διαθεσιμότητά τους. Στη συνέχεια αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόσκληση. Εάν είναι δυνατόν, όταν αρνούνται, μπορούν επίσης να προτείνουν εναλλακτικούς κριτές.
- Πραγματοποιείται η αξιολόγηση του άρθρου: Ο κριτής καθορίζει τον χρόνο, ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει της 4 εβδομάδες, ώστε για να διαβάσει την εργασία αρκετές φορές. Η πρώτη ανάγνωση χρησιμοποιείται για να σχηματιστεί μια πρώτη εντύπωση για την εργασία. Εάν διαπιστωθούν σημαντικά προβλήματα σε αυτό το στάδιο, ο κριτής μπορεί να απορρίψει την εργασία χωρίς περαιτέρω εργασία. Διαφορετικά, θα διαβάσει την εργασία αρκετές ακόμη φορές, κρατώντας σημειώσεις για να δημιουργήσει μια λεπτομερή κριτική σημείο προς σημείο. Στη συνέχεια, η κριτική υποβάλλεται στο περιοδικό, με τη σύσταση του κριτικού (π.χ. για αναθεώρηση, αποδοχή ή απόρριψη της εργασίας).
- Το περιοδικό αξιολογεί τις κριτικές: Ο αρχισυντάκτης εξετάζει όλες τις επιστρεφόμενες κριτικές προτού λάβει απόφαση. Εάν οι κριτικές διαφέρουν σημαντικά, ο συντάκτης μπορεί να καλέσει έναν επιπλέον κριτή, ώστε να λάβει μια επιπλέον γνώμη πριν λάβει απόφαση.
- Κοινοποίηση της απόφασης στον υπεύθυνο συγγραφέα: Ο αρχισυντάκτης ή το μέλος της συντακτικής ομάδας που έχει οριστεί, αποστέλλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την απόφαση στον υπεύθυνο συγγραφέα, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σχετικά σχόλια των κριτών. Τα σχόλια των κριτών θα στέλνονται ανώνυμα στον υπεύθυνο συγγραφέα.
- Επόμενα βήματα:
Α. Να γίνει δεκτό, το έγγραφο και αποστέλλεται για δημοσίευση.
Β. Το άρθρο να απορριφθεί ή επιστραφεί για σημαντική ή μικρή αναθεώρηση. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει επίσης να σταλεί στους κριτές ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ή μια επιστολή που να τους ενημερώνει για το αποτέλεσμα της αναθεώρησής τους. Εάν το άρθρο στάλθηκε πίσω για αναθεώρηση, οι κριτές θα πρέπει να περιμένουν να λάβουν μια νέα έκδοση, εκτός εάν έχουν επιλέξει να μην συμμετάσχουν περαιτέρω. Ωστόσο, σε περίπτωση που ζητήθηκαν μόνο μικρές αλλαγές, αυτή η περαιτέρω αναθεώρηση μπορεί να γίνει από τον υπεύθυνο συγγραφέα και το άρθρο να δημοσιευθεί στο περιοδικό.
Ανακλήσεις και διορθώσεις
Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψίες για παραπτώματα ή υποτιθέμενη απάτη, τα περιοδικά ή/και οι εκδότες ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που παρέχει η Επιτροπή Δεοντολογίας Δημοσιεύσεων (COPE- CommitteeonPublicationEthics) και διεξάγουν έρευνα. Εάν μετά την έρευνα προκύψουν βάσιμες ανησυχίες, οι εμπλεκόμενοι συγγραφείς επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει για να επιλύσουν το ζήτημα. Ανάλογα με τις περιστάσεις, το περιοδικό ή/και ο εκδότης μπορεί να εφαρμόσει τα ακόλουθα μέτρα:
- Κατατεθειμένα άρθρα υπό εξέταση:
- Εάν το άρθρο εξακολουθεί να στο στάδιο της εξέτασης τότε μπορεί να απορριφθεί και να επιστραφεί στον συγγραφέα.
- Δημοσιευμένα άρθρα:
- Για άρθρα που έχουν ήδη δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, τα μέτρα που θα ληφθούν εξαρτώνται από τη φύση και τη σοβαρότητα της παράβασης.
- Μια διόρθωσημπορεί να τοποθετηθεί παράλληλα με το άρθρο για να διορθωθούν τυχόν λάθη ή ανακρίβειες.
- Μπορεί να προστεθεί ένα σημείωμα του εκδότη ή μια έκφραση ανησυχίας από τον εκδότη για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων.
- Σε σοβαρές περιπτώσεις, το άρθρο μπορεί να αποσυρθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνει στην πλατφόρμα, αλλά με την ένδειξη σε υδατογράφημα "αποσυρθεί", με μια συνοδευτική εξήγηση που θα παρέχεται παράλληλα.
Οι λόγοι για οποιεσδήποτε διορθώσεις, σημειώσεις του συντάκτη, εκφράσεις ανησυχίας ή αποσύρσεις θα αναφέρονται σαφώς στο δημοσιευμένο υλικό.
- Πρόσθετα μέτρα:
- Το ίδρυμα του συγγραφέα μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Έγκριση δεοντολογίας και δηλώσεις συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση.
Ο συγγραφέας φέρει την ευθύνη της παροχής ακριβούς και ολοκληρωμένης αναφοράς. Εν τω μεταξύ, ένα από τα καθήκοντα του αρχισυντάκτη ή του υπεύθυνου μέλους της συντακτικής ομάδας είναι να διασφαλίζει ότι οι εργασίες που υποβάλλονται για αξιολόγηση από κριτές και γίνονται δεκτές για δημοσίευση στο περιοδικό τους, περιλαμβάνουν κατάλληλες δηλώσεις δεοντολογίας και συναίνεσης/ευημερίας των ζώων, οι οποίες είναι σαφείς και κατανοητές για το διεθνές αναγνωστικό κοινό.
Εάν οι δηλώσεις που παρέχονται από τους συγγραφείς δεν εξηγούν επαρκώς γιατί λήφθηκε μια συγκεκριμένη ενέργεια, οι υπεύθυνοι του περιοδικού θα πρέπει να ζητούν πρόσθετες πληροφορίες από τους συγγραφείς.
Οι συγγραφείς αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι έχουν τηρήσει τα κατάλληλα πρωτόκολλα εξέτασης δεοντολογίας και συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση/ευημερίας των ζώων. Κατά περίπτωση, οι συγγραφείς θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι η έρευνά τους διεξήχθη σύμφωνα με τη Διακήρυξη του Ελσίνκι της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης. Δεν είναι απαραίτητο οι συγγραφείς να υποβάλλουν τακτικά στο περιοδικό έντυπα έγκρισης δεοντολογίας ή συγκατάθεσης. Ωστόσο, εάν η συντακτική ομάδα του περιοδικού υποψιάζεται ότι υπάρχουν δεοντολογικές ανησυχίες σχετικά με μια υποβληθείσα εργασία, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον αρχισυντάκτη για να ζητήσει τη σχετική τεκμηρίωση από τον συγγραφέα. Σε περίπτωση που υποβληθούν αυτά τα έντυπα, καθίσταται ευθύνη του Εκδότη να ελέγξει προσεκτικά την καταλληλότητά τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν νομικά ζητήματα και ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που σχετίζονται με τα περιοδικά που λαμβάνουν εμπιστευτικές πληροφορίες ασθενών, όπως συμπληρωμένα έντυπα συγκατάθεσης.
Οι συγγραφείς πρέπει να έχουν υπόψη τους τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:
- Έγκριση δεοντολογίας: Τα άρθρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν το όνομα του εγκριτικού φορέα και τον αντίστοιχο αριθμό έγκρισης/ID, εάν έχει ληφθεί έγκριση δεοντολογίας. Είναι προτιμότερο οι συγγραφείς να παρέχουν πιο λεπτομερείς πληροφορίες παρά μια γενική δήλωση όπως "Η έγκριση ελήφθη από την τοπική επιτροπή δεοντολογίας".
- Εξαίρεση από την έγκριση δεοντολογίας: Εάν ένας αρμόδιος φορέας έχει χορηγήσει απαλλαγή από την έγκριση δεοντολογίας, οι συγγραφείς θα πρέπει να το αναφέρουν ρητά και να παρέχουν το σκεπτικό της απαλλαγής.
- Επεξήγηση για την έλλειψη έγκρισης δεοντολογίας ή συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση: Στο άρθρο θα πρέπει να παρέχονται σαφείς εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν ζητήθηκε έγκριση δεοντολογίας ή/και συγκατάθεση μετά από ενημέρωση για μια συγκεκριμένη μελέτη σε μια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή. Δηλώσεις όπως "Δεν απαιτήθηκε έγκριση δεοντολογίας για τη μελέτη αυτή" ή "Δεν ισχύει" δεν επαρκούν. Οι συγγραφείς θα πρέπει να παρέχουν τους κατάλληλους λόγους με υποστηρικτικές παραπομπές, κατά περίπτωση.
- Συναίνεση μετά από ενημέρωση: Εάν έχει ληφθεί συγκατάθεση μετά από ενημέρωση, οι συγγραφείς θα πρέπει να προσδιορίσουν το πεδίο εφαρμογής της συγκατάθεσης. Για παράδειγμα, η συγκατάθεση για θεραπεία δεν καλύπτει απαραίτητα τη χρήση δειγμάτων ή τη συμμετοχή σε αναδρομική μελέτη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συγκατάθεση για θεραπεία διακρίνεται από τη συγκατάθεση για τη δημοσίευση πληροφοριών για τον ασθενή, συμπεριλαμβανομένων εικόνων, σε μια έκθεση περίπτωσης, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.
- Τεκμηρίωση της συγκατάθεσης: Οι συγγραφείς θα πρέπει να αναφέρουν εάν η συγκατάθεση μετά από ενημέρωση ελήφθη γραπτώς ή προφορικώς. Εάν δόθηκε προφορική συγκατάθεση, οι συγγραφείς θα πρέπει να εξηγήσουν τους λόγους για την επιλογή αυτή και να περιγράψουν τον τρόπο καταγραφής της συγκατάθεσης.
- Παραίτηση από τη συγκατάθεση μετά από ενημέρωση: Εάν δεν απαιτήθηκε συγκατάθεση μετά από ενημέρωση, οι συγγραφείς θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιος χορήγησε την παραίτηση και να αιτιολογήσουν την παραίτηση.
- Δηλώσεις για την ευημερία των ζώων: Οι δηλώσεις σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι η μελέτη τηρούσε τις διεθνείς, εθνικές ή/και θεσμικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανθρώπινη μεταχείριση των ζώων και τηρούσε τη σχετική νομοθεσία. Εάν η μελέτη περιλάμβανε ζώα που ανήκαν σε πελάτες, θα πρέπει να καταδεικνύει υψηλό επίπεδο κτηνιατρικής φροντίδας και συγκατάθεση του πελάτη μετά από ενημέρωση. Εναλλακτικά, εάν οι κατευθυντήριες γραμμές για την ανθρωπιστική μεταχείριση των ζώων δεν είχαν εφαρμογή στη μελέτη, οι συγγραφείς θα πρέπει να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό.
Με την τήρηση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, οι συγγραφείς μπορούν να διασφαλίσουν ότι η κατάλληλη έγκριση δεοντολογίας και οι δηλώσεις συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση/ευημερίας των ζώων περιλαμβάνονται στο άρθρο, διατηρώντας έτσι την ακεραιότητα της έρευνας και τα δεοντολογικά πρότυπα.
Κατευθυντήριες Οδηγίες
Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το άρθρο σας παρουσιάζει μια σαφή και πλήρη περιγραφή της έρευνάς σας. Μια καλά τεκμηριωμένη έρευνα έχει μεγαλύτερη αξία, καθώς επιτρέπει στους συντάκτες, τους κριτές και τους αναγνώστες να κατανοήσουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και τα αποτελέσματα που προέκυψαν.
Αντίθετα, η έρευνα που αναφέρεται επιφανειακά στον τρόπο που δομήθηκε μπορεί να παραπλανήσει το κοινό και να δυσχεράνει τη μελλοντική αναπαραγωγή της ή την συμπερίληψή της σε άλλες μελέτες όπως σε μετα-αναλύσεις και συστηματικές ανασκοπήσεις.
Για να εξασφαλίσετε τη σαφήνεια και την αναπαραγωγιμότητα, είναι ζωτικής σημασίας να συντάξετε τη μελέτη σας με τρόπο που να επιτρέπει στους αναγνώστες να την κατανοήσουν πλήρως και ενδεχομένως να την αναπαράγουν χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω πληροφορίες. Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή επαρκών λεπτομερειών στην ενότητα «Μέθοδος» στο άρθρο σας.
Το δίκτυοEnhancing the Quality and Transparency Of health Research - EQUATOR (https://www.equator-network.org/ )είναι μια διεθνής πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των ερευνητικών δημοσιεύσεων. Παρέχει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο κατευθυντήριων γραμμών για την υποβολή και βελτίωση των μελετών.
Ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές για σχεδιασμό μελετών είναι οι εξής:
- Τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές - CONSORT
- Συστηματικές ανασκοπήσεις - PRISMA
- Μελέτες παρατήρησης - STROBE
- Αναφορές περιπτώσεων - CARE
- Ποιοτική έρευνα - COREQ
Το περιοδικό μπορεί να ζητήσει από τους κριτές να χρησιμοποιήσουν αυτές τις λίστες ελέγχου κατά την αξιολόγηση του άρθρου σας. Εάν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, οι κριτές θα μπορέσουν να αξιολογήσουν καλύτερα το άρθρο σας, καθώς θα κατανοήσουν ευκολότερα τι κάνατε. Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι θα σας ζητήσουν λιγότερες αναθεωρήσεις.
Ανοιχτή πρόσβαση
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών τα άρθρα που δημοσιεύονται είναι ανοικτής πρόσβασης.
Δικαιώματα χρήστη
Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται με ανοικτή πρόσβαση θα είναι άμεσα και μόνιμα ελεύθερα για όλους να τα διαβάσουν και να τα κατεβάσουν. Προσφέρουμε στους συγγραφείς μια επιλογή αδειών χρήσης, οι οποίες καθορίζουν την επιτρεπόμενη επαναχρησιμοποίηση των άρθρων. Συνεργαζόμαστε συνεχώς με τις κοινότητες των συγγραφέων μας για να επιλέξουμε την καλύτερη επιλογή επιλογών αδειών χρήσης, οι οποίες επί του παρόντος ορίζονται για το παρόν περιοδικό ως εξής:
- Creative Commons Attribution (CC BY): επιτρέπει σε άλλους να διανέμουν και να αντιγράφουν το άρθρο, να δημιουργούν αποσπάσματα, περιλήψεις και άλλες αναθεωρημένες εκδόσεις, προσαρμογές ή παράγωγα έργα ενός άρθρου ή από ένα άρθρο (όπως μια μετάφραση), να το συμπεριλαμβάνουν σε ένα συλλογικό έργο (όπως μια ανθολογία), να επεξεργάζονται κείμενο ή δεδομένα από το άρθρο, ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς, αρκεί να αναφέρουν τον/τους συγγραφέα/εις, να μην παρουσιάζουν τον συγγραφέα ως υποστηρικτή της προσαρμογής τους στο άρθρο και να μην τροποποιούν το άρθρο με τρόπο που να βλάπτει την τιμή ή τη φήμη του/τους συγγραφέα/εις.
- Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs (CC BY-NC-ND): για μη εμπορικούς σκοπούς, επιτρέπει σε άλλους να διανείμουν και να αντιγράψουν το άρθρο και να το συμπεριλάβουν σε συλλογικό έργο (όπως μια ανθολογία), αρκεί να αναφέρουν τον/τους συγγραφέα/εις και υπό την προϋπόθεση ότι δεν αλλοιώνουν ή τροποποιούν το άρθρο.
Διπλή κρυφή αξιολόγηση
Κατευθυντήριες γραμμές διπλής κρυφής αξιολόγησης από κριτές
Το περιοδικό χρησιμοποιεί διπλή κρυφή αξιολόγηση, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο η ταυτότητα τουσυγγραφέα που υποβάλει το άρθρο και της συγγραφικής ομάδας αποκρύπτονται από τους κριτές, και το αντίστροφο, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.
Για να διευκολυνθεί αυτό, οι συγγραφείς πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα άρθρα τους προετοιμάζονται με τρόπο που να μην προδίδει την ταυτότητά τους. Για να βοηθήσετε σε αυτή την προετοιμασία, παρακαλούμε να διασφαλίζετε τα ακόλουθα κατά την υποβολή στο περιοδικό.
Αρχικά πρέπει να υποβάλετε 2 ξεχωριστά αρχείακειμένου (MS Word for Windows).Το ένα αρχείο wordθα περιέχει τον τίτλου του άρθρου και τα στοιχεία των συγγραφέων (Σελίδα Τίτλου) και στη συνέχεια το δεύτερο αρχείο κειμένου με τον τίτλο του άρθρου χωρίς στοιχεία συγγραφέα και την μελέτης (Κρυφό Έγγραφο).
Πληροφορίες για την προετοιμασία της Σελίδας Τίτλου:
Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τον τίτλο, τα ονόματα και τις σχέσεις των συγγραφέων, καθώς και την πλήρη διεύθυνση του υπεύθυνου συγγραφέα που υποβάλει το άρθρο στο περιοδικό, συμπεριλαμβανομένου του τηλεφώνου και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Πληροφορίες για την προετοιμασία του ΚρυφούΆρθρου:
Εκτός από την προφανή ανάγκη να αφαιρεθούν τα ονόματα και οι συνεργασίες κάτω από τον τίτλο εντός του άρθρου, υπάρχουν και άλλα βήματα που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι το άρθρο είναι σωστά προετοιμασμένο για τη διπλή κρυφή αξιολόγηση από τους κριτές. Για να βοηθηθεί η διαδικασία αυτή, τα βασικά στοιχεία που πρέπει να τηρούνται είναι τα εξής:
- Αφαιρέστε κάθε πληροφορία αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των συγγραφέων, από τα ονόματα των αρχείων και εξασφαλίστε ότι οι ιδιότητες των εγγράφων είναι επίσης ανώνυμες.
- Χρησιμοποιήστε το τρίτο πρόσωπο για να αναφερθείτε σε εργασίες που έχουν αναλάβει στο παρελθόν οι συγγραφείς, π.χ. αντικαταστήστε τυχόν φράσεις όπως "όπως έχουμε δείξει στο παρελθόν" με "... έχει αποδειχθεί στο παρελθόν [Ανώνυμος, 2007]" .
- Βεβαιωθείτε ότι τα σχήματα δεν περιέχουν κανένα αναγνωριστικό που σχετίζεται με την υπαγωγή
- Μην εξαλείφετε τις ουσιαστικές αυτοαναφορές ή άλλες αναφορές, αλλά περιορίστε τις αυτοαναφορές μόνο σε εργασίες που είναι σχετικές με αυτούς που εξετάζουν την υποβληθείσα εργασία.
- Αναφέρετε τις εργασίες που έχουν δημοσιευτεί από τον Συγγραφέα στο κείμενο ως εξής: "[Ανώνυμος, 2007]".
- Αφαίρεση αναφορών σε πηγές χρηματοδότησης
- Μην συμπεριλάβετε ευχαριστίες
Παρουσίαση του άρθρου
Τα άρθρα πρέπει να γράφονται ως εξής:
- Χρήση επεξεργαστή κειμένου MSWordforWindows.
- Γραμματοσειρά TimesNewRoman, μέγεθος γραμματοσειράς 12, διάστιχο παραγράφου 1,5, με περιθώρια ίντσας (2,5 εκ.) από κάθε πλευρά της σελίδας (300 περίπου λέξεις/σελίδα).
- Η αρίθμηση των σελίδων να γίνεται με τη χρήση του επεξεργαστή (εισαγωγή – αριθμοί σελίδας – στο υποσέλιδο - δεξιά).
- Αρίθμηση όλων των γραμμών του άρθρου, αριστερά του κειμένου.
- Χρήση του πλήκτρου tab και όχι του space στην αρχή των παραγράφων ή στη διαμόρφωση των πινάκων.
- Προσθήκη κενού διαστήματος μετά τα σημεία στίξης.
- Σήμανση στο κείμενο με τη χρήση πλάγιων (italic) και όχι έντονων (bold) χαρακτήρων.
Δομή του άρθρου
Τα παρακάτω μέρη του άρθρου γράφονται ξεχωριστά:
- Η σελίδα του τίτλου: α) ο τίτλος του άρθρου, β) τα ονόματα των συγγραφέων, στην ονομαστική, γ) η ιδιότητα του κάθε συγγραφέα καθώς και το επιστημονικό κέντρο, Πανεπιστημιακό ίδρυμα, κλινική ή εργαστήριο από το οποίο προέρχεται η εργασία, δ) το όνομα, η διεύθυνση και το τηλέφωνο ενός από τους συγγραφείς για επικοινωνία με τη σύνταξη, ε) ενδεχόμενες πηγές που ενίσχυσαν οικονομικά και βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εργασίας.
- Οι περιλήψεις (Ελληνική και Αγγλική) και οι λέξεις-κλειδιά: Συνήθως εντάσσονται σε τρίτο πρόσωπο, και δεν υπερβαίνουν η κάθε μια τις 250 λέξεις. Για ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και διαγνωστικές τεχνικές η έκταση είναι 60 λέξεις ή λιγότερο.
Η περίληψη διαιρείται σε τέσσερις παραγράφους:
- Σκοπός: Αναφέρεται σύντομα η υπόθεση που δοκιμάζεται και το δίλημμα που επιλύεται.
- Υλικό-Μέθοδος: Σύντομα και με σαφήνεια περιγράφεται, τι υλικό και μέθοδοι χρησιμοποιήθηκε και πώς αυτές αναλύθηκαν.
- Αποτελέσματα: Περιλαμβάνει τα ευρήματα της μελέτης.
- Συμπεράσματα: Περιγράφονται με μία ή δύο προτάσεις τα συμπεράσματα που απορρέουν λογικά από τα ευρήματα της μελέτης.
- Λέξεις κλειδιά: Αναφέρονται 4-5 λέξεις κλειδιά, διατυπωμένες στα Ελληνικά και τα Αγγλικά αντίστοιχα. Οι λέξεις αυτές πρέπει να είναι καθοριστικές για την αναζήτηση των δεδομένων που χρειάζονται έτσι ώστε να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός της έρευνας.
Το κυρίως κείμενο συνίσταται να περιλαμβάνει:
- ιστορική αναδρομή και σημερινή πραγματικότητα μέσω αρθρογραφικής ανασκόπησης (ακολουθείται το Σύστημα ΑΡΑ)
- περιγραφή της μεθοδολογίας
- επεξήγηση των τεχνικών μέτρησης και ανάλυσης
- παρουσίαση των αποτελεσμάτων
- σχολιασμός των αποτελεσμάτων και συζήτηση
- συμπεράσματα
- αρθρογραφία (Να αναφέρεται το DOI κάθε άρθρου)
- οι πίνακες, τα γραφήματα, οι εικόνες μαζί με τους υπότιτλους
Πίνακες – Γραφήματα - Εικόνες:
Γράφονται με διπλό διάστημα σε ξεχωριστή σελίδα. Αριθμούνται ανάλογα με τη σειρά εμφάνισης τους στο κείμενο, με αραβικούς αριθμούς (Πίνακας 1) και σημειώνεται σύντομος τίτλος για το καθένα. Και στις τρείς περιπτώσεις να υπάρχουν μόνο τρία χρώματα (άσπρο, μαύρο και γκρι) και τα αρχεία να είναι σε μορφή TIF.
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
Οι αναφορές πρέπει να είναι σε στυλ APA. Το όνομα(τα) του συγγραφέα, το έτος δημοσίευσης, ο τίτλος άρθρου ή κεφαλαίου, τίτλος περιοδικού ή βιβλίου, τόμος και τεύχος (όπου χρειάζεται) και οι αριθμοί σελίδων είναι απαραίτητα. Όλες οι βιβλιογραφικές αναφορές πρέπει να περιέχουν αντίστοιχη παραπομπή εντός κειμένου. Η προσθήκη κωδικού DOI (Digital Object Identifier) συνιστάται αλλά δεν είναι απαραίτητη.
Η απόδοση της λατινογενούς συντομογραφίαςetal (και άλλοι ή και λοιποί) αποδίδεται στα ελληνικά ως κ.ά. Η συντομογραφία αυτήχρησιμοποιείται συχνά για παραπομπές σε έργα που έχουν συνταχθεί από περισσότερους από δύο ανθρώπους. Στην παραπομπή αναφέρεται το όνομα του πρώτου, και οι άλλοι δηλώνονται με τη συντομογραφία κ.ά.
- Αναφορές μέσα στο κείμενο
Παραπομπές |
|
Ένας συγγραφέας |
[Επώνυμο του συγγραφέα,2023] |
Δύο συγγραφείς |
[Επώνυμο του συγγραφέα 1&Επώνυμο του συγγραφέα 2,2023] |
Τρείς ή περισσότεροι συγγραφείς |
[Επώνυμο του συγγραφέακ.ά., 2023] |
Οργανισμοί |
[ΠΟΥ,2023] |
- Ελλιπείς πληροφορίες
Όταν ο συγγραφέας, η ημερομηνία δημοσίευσης ή ο εντοπισμός είναι άγνωστοι, ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω.
Ελλιπείς στοιχείο |
Τι να κάνετε |
Παραπομπές |
Συγγραφέας |
Χρησιμοποιήστε τον τίτλο της πηγής* |
[Τίτλος πηγής, 2023] |
Ημερομηνία |
Γράψτε Δ.Α. όταν δεν αναφέρεται |
[Επώνυμο του συγγραφέα, Δ.Α.] |
Αριθμός σελίδας |
Γράψτε "χωρίς αριθμό σελίδας" |
[Επώνυμο του συγγραφέα"χωρίς αριθμό σελίδας"] |
- Εναλλακτικοί τρόποι προσδιορισμού της αναφοράς
Παραπομπές |
|
YouTube |
[Επώνυμο του συγγραφέα, 2023, 03:14] |
Κεφάλαιο |
[Επώνυμο του συγγραφέα, 2023, Κεφάλαιο 2] |
Παράγραφος |
[Επώνυμο του συγγραφέα, 2023, σελ.45 π.4] |
Πίνακας |
[Επώνυμο του συγγραφέα, 2023, Πίνακας 5] |
Διαφάνεια |
[Επώνυμο του συγγραφέα, 2023, Διαφάνεια 5] |
- Πολλαπλές πηγές
Κατάσταση |
Λύση |
Παραπομπή στο κείμενο |
Πολλαπλά έργα του ίδιου συγγραφέα το ίδιο έτος. |
Προσθέστε ένα πεζό γράμμα μετά το έτος. |
[Επώνυμο του συγγραφέα,2018a] |
Διαφορετικοί συγγραφείς με το ίδιο επώνυμο. |
Συμπεριλάβετε τα αρχικά των συγγραφέων. |
[Αρχικό γράμμα του ονόματος και στη συνέχεια το επώνυμο του συγγραφέα, 2023] |
Πολλαπλά έργα με 3+ συγγραφείς που συντομεύονται στην ίδια μορφή (δηλ. ίδιος πρώτος συγγραφέας και ημερομηνία). |
Συμπεριλάβετε όσα ονόματα χρειάζονται για να διακρίνετε τις παραπομπές. |
[Επώνυμο και πλήρεςόνομα του συγγραφέακ.ά., 2022] |
Διαφορετικοίσυγγραφείς που έχουν το ίδιο επώνυμο και αρχικό όνομα. |
Αναφέρετε τα πλήρη μικρά ονόματα των συγγραφέων σε παρένθεση. |
[Επώνυμο και αρχικό γράμμα του ονόματος του συγγραφέα (πλήρες όνομα του συγγραφέα), κ.α., 2022] |
- Αναφορά έμμεσων πηγών
Όταν αναφέρεστε σε μια πηγή που ανακαλύψατε μέσω μιας άλλης πηγής, είναι προτιμότερο να έχετε πρόσβαση στην αρχική ή πρωτογενή πηγή, όποτε αυτό είναι δυνατόν.
Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε την πηγή, θα πρέπει να την αναφέρετε παραπέμποντας στη δευτερεύουσα πηγή που σας οδήγησε σε αυτήν. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε τη φράση "όπως αναφέρεται" ακολουθούμενη από την παραπομπή της δευτερογενούς πηγής. Παράδειγμα: (Μυρογιάννης, 2019 , όπως αναφέρεται στη μελέτη του Χανδόλιας κ.ά., 2023)
Εάν η ημερομηνία δημοσίευσης της πρωτογενούς πηγής είναι άγνωστη, συμπεριλάβετε μόνο το έτος δημοσίευσης της δευτερογενούς πηγής. Ο Μυρογιάννης (όπως αναφέρεται στη μελέτη του Χανδόλιας, 2017) αναφέρει ότι...
- Παραπομπή από σελίδα ή ιστοσελίδα
Τύπος πηγής |
Καταχώρηση αναφοράς |
Βιβλίο |
Επώνυμο του συγγραφέα,Αρχικό ονομ. (Έτος δημοσίευσης). Τίτλος βιβλίου (έκδοση). Εκδότης. |
Άρθρο περιοδικού |
Επώνυμο του συγγραφέα, Αρχικό ονομ., (Έτος δημοσίευσης). Τίτλος του άρθρου. Τίτλος περιοδικού, τόμος (τεύχος), σελίδες. https://doi.org/DOI |
Online Video(YouTude) |
Κανάλι. (Έτος, Μήνας Ημέρα δημοσίευσης). Τίτλος του βίντεο [Βίντεο]. Διαδικτυακός τόπος. https://URL |
Ιστοσελίδα |
Επώνυμο του συγγραφέα, Αρχικό ονομ., (Έτος, Μήνας Ημέρα δημοσίευσης). Τίτλος του έργου. Διαδικτυακός τόπος. https://URL |
Άρθρο εφημερίδας |
Επώνυμο του συγγραφέα, Αρχικό ονομ., (Έτος, Μήνας Ημέρα δημοσίευσης). Τίτλος του άρθρου. Εφημερίδα. https://URL |
Καταχώρηση στο λεξικό |
Επώνυμο του συγγραφέα, Αρχικό ονομ., (Έτος δημοσίευσης). Λέξη. Αρχικό(-α) του συντάκτη. Επώνυμο (επιμ.), Λεξικό. Εκδότης. https://URL |
Αποδοχή για δημοσίευση -Αποδείξεις
Όταν το άρθρο γίνεται δεκτό για δημοσίευση τότεδρομολογείται για έκδοση στο επόμενο τεύχος του περιοδικού και δημοσιεύεται στην τελική του μορφή.
Όταν οι κριτές ζητήσουν διορθώσεις για να γίνει δεκτό προς δημοσίευση, ο υπεύθυνος συγγραφέας μαζί με την ερευνητική ομάδα αναλαμβάνουν να τις εγκρίνουν. Μετά την επιστροφή του διορθωμένου άρθρου δεν απαιτείται καμία περαιτέρω συμβολή από τους συγγραφείς.Το χρονικό πλαίσιο για τις διορθώσεις ορίζεται στις δύο εβδομάδες από την παραλαβή της επιστολής επιβεβαίωσης.
Όταν το άρθρο γίνει αποδεκτό για δημοσίευση, ο υπεύθυνος συγγραφέας λαμβάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μια επιστολή αποδοχής από τον εκδότη του περιοδικού.
Μόλις το άρθρο μεταφερθεί στη μορφή προς έκδοση, στέλνετεαπό το περιοδικό στον υπεύθυνο συγγραφέα για επανέλεγχο. Ο υπεύθυνος συγγραφέας φροντίζει να ενημερώσει τους συν-συγγραφείς για επαλήθευση των στοιχείων τους. Το χρονικό πλαίσιο για τις διορθώσεις ορίζεται στις δύο εβδομάδες από την παραλαβή την τελικής μορφής προς δημοσίευσης.
Πολιτική απορρήτου του περιοδικού
Η παρούσα πολιτική περιγράφει τις προσπάθειές μας για την προστασία του απορρήτου σας, το είδος των δεδομένων σας που συλλέγουμε και τι θα κάνουμε με τα δεδομένα που συλλέγουμε.
Όλα τα δεδομένα που συλλέγουμε από εσάς προστατεύονται από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση τρίτων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων μέσω της κατάλληλης χρήσης τεχνολογιών ασφαλείας και φυσικών δικλείδων ασφαλείας.
Κατά την εγγραφή θα σας ζητήσουμε να παράσχετε ορισμένα προσωπικά στοιχεία, όπως, ενδεικτικά, το όνομά σας, την έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, την ιδιότητα μέλους, την ταχυδρομική διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, τον κωδικό πρόσβασης, τον ακαδημαϊκό σας τίτλο σπουδών, τη θέση σας στο ίδρυμα ή τον οργανισμό σας και τα ερευνητικά σας ενδιαφέροντα.
Το περιοδικό μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για την εκπλήρωση της σύμβασής μας μαζί σας (π.χ. τη δημοσίευση του άρθρου σας). Επιπλέον, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες εσωτερικά, π.χ. για να αξιολογήσει και να βελτιώσει των υπηρεσιών μας, να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις, αιτήματα ή σχόλια που υποβάλλετε ή για να εντοπίσει και να αποτρέψει απάτες, αξιώσεις ή άλλες υποχρεώσεις.
Το περιοδικό διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί την παρούσα Πολιτική απορρήτου ανά πάσα στιγμή με την ανάρτηση αλλαγών χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Παρακαλείστε να ελέγχετε την παρούσα Πολιτική απορρήτου περιοδικά για τυχόν τροποποιήσεις. Η συνέχιση της χρήσηςυπηρεσίας μετά την ανάρτηση των αλλαγών σημαίνει ότι έχετε αποδεχθεί και συμφωνήσει με τις αλλαγές.
14.1Συντακτική ανεξαρτησία
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να διασφαλίζουμε ότι οι διαδικασίες λήψης των αποφάσεων των εκδόσεών μας είναι εντελώς ανεξάρτητες από τα εμπορικά συμφέροντα.
Η διασφάλιση αυτής της συντακτικής ανεξαρτησίας απαιτεί ότι όλες οι συντακτικές αποφάσεις ή οι ανησυχίες ή τα παράπονα σχετικά με τις συντακτικές αποφάσεις αντιμετωπίζονται αυστηρά στο πλαίσιο των συντακτικών δομών μιας δημοσίευσης.
Οι δομές αυτές περιλαμβάνουν συνήθως συντάκτες, αρχισυντάκτες, συντακτικές επιτροπές ή επιτροπές αναθεώρησης για τη συντακτική διαχείριση κάθε δημοσίευσης.
Απαιτεί επίσης ότι κανένας από την πλευρά του περιοδικού ή του συλλόγου δεν μπορεί να εμπλακεί, να παρέμβει ή ακόμη και να σχολιάσει τις εκδοτικές αποφάσεις σε καμία περίπτωση.
Η απόκλιση από την αυστηρή εφαρμογή αυτής της αρχής σε οποιαδήποτε μεμονωμένη περίπτωση θα υπονόμευε τελικά την ακεραιότητα της αρχής της συντακτικής ανεξαρτησίας συνολικά.